Uutiset

24.02.
2017

Säilytä into ja huolettomuus laskemisessa

—Katselin junnujen treenejä rinteen alla. Näin juuri sellaista intoa, huolettomuutta ja iloisuutta, mikä on tärkeintä laskemisessa, sanoo Samu. 

Erkki Laakso oli järjestänyt Samun yllätyskäynnin Vaskin treeneihin Öjbergetille. Lapset olivat ällikällä lyötyjä Samun tapaamisesta, mutta toivuttuaan hämmästyksestä, nimikirjoituksia otettiin sykäpukuihin, kypäriin ja hissikortteihin innolla.

 

—Kun seison Öjbergetillä, mulle tulevat tietyt harjoitukset mieleen. Esimerkiksi miten keppiä taklataan. Toinen asia, joka on jäänyt erityisesti mieleen, kun sain uudet snowbladet (lyhyet tempparit). Niitä pääsin sitten jonakin perjantaina kokeilemaan, muistelee Samu. 

—Öjbergetin ja Vöyrin ÖID kisoista on vahviten jäänyt mieleen starttikopit. Niissä oli aina kylmä ja hirveä tuuli, muistelee Samu.

 

Samun mielestä treenaamisessa on tärkeintä, että ilo ja into säilyvät. —Pitää olla kiva laittaa sukset jalkaan. Perustaitojen harjoittelu on tärkeää; miten suksen päällä seistään. —Kaikenlainen suksilla oleminen on hyvä juttu: mettäreitit, reilaus ja kotipihan lumikasaan rakennetut mäet, sanoo Samu.

 

—Itse saan nykyään kaikkein eniten iloa onnistuneista käännöksistä ja suorituksista. Leikkaava käännös ja hyvä lasku ovat tärkeintä itselleni, kertoo Samu. Oivallus tästä on kiteytynyt itselle pikkuhiljaa. Kun intohimo on itse suorituksessa, huomio ja energia ovat oikeassa paikassa. —Jos joku laskee paremmin, sillä ei ole väliä, jos on itse ollut tyytyväinen, miettii Samu.

 

—En katso nykyään enää kisojen aikana muiden laskuja tv:stä. Radankatselussa päätän, mitä teen ja lasken sen mukaan, sanoo Samu. Kommentin takana on ajatus siitä, että kun energia keskittyy omaan suunnitelmaan, eikä muiden tekemiseen, huomio on oikeassa paikassa.

Samun mukaan lasten urheilu ei saa olla tuloskeskeistä. Ilo ja innostus suksilla olemista kohtaan ovat tärkeintä. Jos laskeminen on intohimo, pitää keskittyä laskemiseen. —Myös aikuisurheilussa tulokset tulevat vasta kilpailun jälkeen. Kisassa keskitytään laskemiseen, eikä tuloksen tekemiseen, sanoo Samu.

 

—Mulle itselle valkeni vasta kun pääsin lukiosta, tässä voi olla ehkä saumat menestyä. Ja siitä muutaman vuoden päästä, että oikeesti, oikeesti menestyä, kertoo Samu. Oivallus ammattiurheilusta syntyi pienissä erissä.

 

Laskemisen perustaidot ja ilo. Oma intohimo laskemiseen.  Leikkimielisyys, muut urheilulajit ja -pelit. Pihaleikit, metsäreitit. Niihin kannattaa lasta kannustaa. Valmentajien ja vanhempien. Joskus sitten valkenee, mikä oli minun juttuni. Nyt sitä ei tarvitse tietää, eikä kenenkään päättää.

Hyvää hiihtolomaa Vaskin junnuille ja iloa leikkaavista käännöksistä Samulle!

 

samu ob3Teksti: Eliina Puijola

Kuvat: Erkki Laakso

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

samu ojbergetilla2

 

samu ob2
Takaisin