Nyheter

24.02.
2017

Bibehåll ditt intresse och bekymmerslöshet i åkningen

 

-Jag följde med juniorernas träning nere vid backen. Jag såg just sådan bekymmerslöshet, intresse och glädje, som är viktigast i utförsåkningen, säger Samu

 

 

 

Erkki Laakso hade ordnat Samu på överraskningsvisit till Vaskis träningar på Öjberget. Barnen var häpna över att träffa Samu, efter att den första häpnaden lagt sej frågades det ivrigt autografer i dräkten, på hjälmen och hisskorten.

 

 

 

-När jag står vid Öjberget, är det vissa träningar som jag kommer att tänka på. T.ex hur man tacklar käpparna. En annan sak som jag speciellt kommer ihåg är när jag fick nya ”snowblades” (korta ”temppariskidor”). Dom fick jag sedan testa någon fredag, minns Samu. -Beträffande ÖID tävlingar på Öjberget och i Vörå minns jag speciellt starttornen. Det var alltid kallt i tornen och en förskräcklig vind, minns Samu

 

 

 

Samu tycker att i tränandet är det viktigast att bibehålla glädjen och intresset. Det skall vara roligt att  sätta på skidorna. Att öva grundfärdigheter är viktigt; hur man står på skidan. -All slags övning med skidorna är bra: skogsåkning, reilåkning, backar som byggts på hemgården i snöhögar, säger Samu.

 

 

-Själv får jag nuförtiden mest glädje av lyckade svängar och utföranden. En skärande sväng och ett bra åk är viktigast för mej, säger Samu. Denna insikt har kristalliserats åt mej så småningom. När passionen är i själva utförandet, är fokuseringen och energin på rätt ställe. Om någon annan åker bättre, har det ingen betydelse, om du själv är nöjd, funderar Samu.

 

 

-Nuförtiden tittar jag ej längre på de andras åk i TV:n under tävlandet. I banbesiktningen bestämmer jag mej hur jag skall göra och åker efter det. Bakom den kommentaren finns tanken att när energin koncentreras på den egna planen, och inte på vad andra gör, är fokuseringen på rätt ställe.

 

 

 

Samu tycker att barnens idrottande ej får vara resultatinriktat. Glädjen och intresset på att få vara på skidor är viktigast. Om utförsåkandet är en passion, skall man koncentrera sej på åkandet. Även i vuxenidrottandet kommer resultaten först efter tävlingen. -I tävlingen koncentrerar man sej på utförandet, inte på att göra resultat, säger Samu.

 

 

-För mej själv blev det klart först när jag gick ut ur gymnasiet, att det kunde finnas en chans till framgångar. Och sen ännu efter några år att på riktigt, riktigt nå framgång. Insikten om professionellt idrottande föddes i små bitar.

 

 

Åkandets grundfärdigheter och glädje. Den egna passionen för åkandet. Lekfullheten, andra idrottsgrenar och –spel. Lekandet på gårdarna, skogsåkningen. Till dessa löns det för tränarna och föräldrarna att uppmuntra barnen. Sen i något skede får barnet insikten av vad som är hans/hennes grej. Nu behöver man ej veta det, eller någon annan besluta det.

 

 

 

Ett trevligt sportlov till Vaskis juniorer och glädje av skärande svängar åt Samu!

 

 

 

Tekst: Eliina Puijola

 

Bilder: Erkki Laakso

 

 

samu ob4Teksti: Eliina Puijola

Kuvat: Erkki Laakso

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

samu ojbergetilla3 

samu ob2
Tillbaka