Nyheter

20.09.
2019

Vi tar mot anmälningar till vinterns slalomgrupper!

Trots att vi redan fått lite höstregn, får vi ännu vänta en god stund innan snön kommer och backarna kan pistas. Men Vaskis unga alpinister har redan börjat träna inför vintersäsongen.

 

– Snart far vi ju på första lägret till Ruka, säger de ivriga Smileåkarna tillsammans, - på höstlovet är vi i backen!

 

Under hösten reser Vaskis tävlingsgrupper fyra gånger till Ruka på helgläger. I hemmabacken Öjberget kan de börja träna oftast i januari, beroende på snöläge. Samtidigt startar också Vaskis knatteslalom och snökanonerna.

 

– Om man vill börja med banåkning, är det bra att komma med i de här grupperna, rekommenderar Jan Ekman, ordförande för Vaskis alpina sektion. – Knatteslalom är för 5–8-åringar som börjar från grunderna och tränar en gång i veckan medan 8–12-åringar åker i gruppen snökanonerna och tränar två gånger i veckan. Målsättningen är att varje utförsåkare ska utvecklas på sin egen nivå.

 

Ofta hör man att slalom inte hör till de allra förmånligaste hobbyerna. Eller hör den?

– I vår familj har vi haft många olika idrottsgrenar som hobby, och kostnaderna för slalom är i liknande proportioner som i andra grenar, berättar Maria Löfqvist-Håkans. – Sedan inverkar det ju alltid på hur mycket man vill satsa på t.ex. utrustning, träningsläger, tävlingsresor etc.

 

Att skaffa begagnad slalomutrustning är lätt. På nätet finns ett antal loppisgrupper för slalomutrustning och man hittar garanterat skidor, stavar, skidskor och hjälm. För 200–250 euro får man allt som behövs i backen. Ordentliga handskar behövs också och de som tävlar behöver dessutom en åkdräkt.

 

Vilka andra kostnader måste man vara beredd på, utöver utrustningen?

– Träningsavgiften för Vaskis tävlingsgrupper, alltså Smile och Audi, heter att man talkoarbetar i Öjbergets café under en vecka med en annan Vaski-familj, fortsätter Ekman. – Kafisturen är ett bra sätt att lära känna föreningens andra medlemmar.

 

Vaskis medlemsavgift är 10 euro för under 18-åringar. Säsongskortet till Öjberget betalar man själv. Föreningen stöder anskaffningen av säsongkort till Ruka-Pyhä och dessutom betalar föreningen liftkort i alla tävlingar samt deltagaravgifterna i Mellersta Finlands Cup.

 

– Slalomåkning är en hobby för hela familjen och Vaski erbjuder enastående möjligheter, sammanfattar Ekman.

 

Välkommen till Kafis på Öjberget tisdagen 24.9.2019 kl. 17-20 för att träffa aktiva i föreningen, anmäla barnet till knatteslalom eller snökanonerna, göra fynd på slalomloppis och följa med hur Vaskis Smile-grupp tränar! Eventuellt hinner du också springa uppför de nya trapporna och beundra utsikten!

 

https://www.facebook.com/events/1356635617818813/1370404216441953/

www.facebook.com/vasaskidklubb/

 

Arthur Ojberget solen
Tillbaka